Bookshelf | Reports | Community | KDP Select

Home » Amazon KDP Support » Dutch/Nederlands » Announcement

Announcement: De invloed van wijzigingen in Europese btw-regels op KDP


Back to Category Back to Category

Announcement: De invloed van wijzigingen in Europese btw-regels op KDP
Posted By: kdpadmin
Created in: Category: Dutch/Nederlands
Posted: Dec 1, 2014 3:40 PM
Hallo,

Op 1 januari 2015 verandert de belastingwetgeving in de Europese Unie (EU) met betrekking tot de belasting van digitale producten (inclusief e-books): op dit moment wordt btw (belasting over de toegevoegde waarde) berekend op basis van het tarief in het land van de verkoper, maar vanaf 1 januari wordt btw berekend op basis van het tarief in het land van de koper. Daarom moeten KDP-auteurs vanaf 1 januari hun catalogusprijzen inclusief btw opgeven. We maken ook een eenmalige aanpassing om catalogusprijzen exclusief btw van bestaande boeken die via KDP zijn gepubliceerd te wijzigen in catalogusprijzen inclusief btw. Hieronder vind je aanvullende informatie over de gevolgen van deze wijzigingen.

Catalogusprijs instellen voor EU-marketplaces
Vanaf 1 januari moeten auteurs catalogusprijzen voor EU-marketplaces inclusief btw opgeven, zodat catalogusprijzen klantvriendelijker zijn en niet voor elk land de btw hoeft te worden berekend. Daarom wordt de prijzenpagina van KDP bijgewerkt, zodat er catalogusprijzen inclusief btw worden getoond. Wanneer een auteur eerder een voorgestelde catalogusprijs van £ 1,99 wilde gebruiken, moest hij de prijs instellen op £ 1,93, omdat bij de catalogusprijs exclusief btw de 3% btw die wij zouden toepassen, moest worden opgeteld. Nu kunnen auteurs gewoon £ 1,99 invoeren en brengen wij de toepasselijke btw in mindering bij het bereken van de royalty's. In het prijzenraster zien auteurs ook hun geschatte prijs exclusief btw voor elke marketplace, zodat ze beter begrijpen hoe royalty's worden berekend voor verkopen aan klanten in dat primaire land.

Voor auteurs die hun prijzen voor EU-marketplaces automatisch instellen op basis van hun Amerikaanse catalogusprijs, converteren we de Amerikaanse catalogusprijs naar lokale valuta en wordt dat de catalogusprijs inclusief btw. Als een auteur de Amerikaanse catalogusprijs bijvoorbeeld instelt op $ 10,00, converteren we die prijs naar euro voor bijvoorbeeld de marketplace Amazon.de en als we aannemen dat de wisselkoers 0,8 is, wordt de catalogusprijs op Amazon.de € 8,00 inclusief btw. Voor de verkoop aan een Duitse klant trekken we 19% btw van de prijs af en berekenen we de royalty's op basis van een catalogusprijs van € 6,72 exclusief btw.

Meer informatie over het instellen van catalogusprijzen voor Kindle Stores in de EU

Bij de minimale en maximale catalogusprijzen voor de 35% en 70% royalty-opties wordt nu ook rekening gehouden met btw. Voor boeken die vóór 1 januari 2015 zijn gepubliceerd en die inclusief btw buiten deze nieuwe limieten vallen, passen we de catalogusprijs aan om ervoor te zorgen dat voor het boek dezelfde royalty-optie blijft gelden.

Meer informatie over de nieuwe minimale en maximale KDP-catalogusprijzen voor de EU

Royalty's worden nog steeds berekend op basis van de catalogusprijs exclusief btw. Het btw-bedrag dat van de prijs wordt afgetrokken, is afhankelijk van het land waarin de klant zich bevindt. Stel dat een boek bij Amazon.co.uk £ 6,00 kost inclusief btw: voor verkopen aan klanten in het Verenigd Koninkrijk passen we het Britse btw-tarief van 20% toe en is £ 5,00 de prijs die we gebruiken voor het berekenen van royalty's. Het Ierse btw-tarief van 23% geldt voor aankopen vanuit Ierland, zodat een klant die in Ierland een boek koopt, £ 6,00 ziet staan op Amazon.co.uk, maar door het Ierse btw-tarief van 23% berekenen we royalty's op basis van de catalogusprijs van £ 4,88 exclusief btw.

Meer informatie over de invloed van EU-prijzen op royaltybetalingen

Eenmalige aanpassing voor bestaande KDP-titels
Vanaf 1 januari converteren we eenmalig voor alle titels die bij KDP zijn gepubliceerd de catalogusprijzen exclusief btw naar catalogusprijzen inclusief btw. Afhankelijk van de minimum- en de maximumdrempel tellen we de toepasselijke btw van het primaire land van de marketplace op bij de opgegeven catalogusprijs exclusief btw. Als een auteur bijvoorbeeld £ 5,00 had ingesteld als catalogusprijs exclusief btw voor amazon.co.uk, wordt de nieuwe catalogusprijs inclusief btw £ 6,00, omdat het toepasselijke btw-tarief voor verkopen in het Verenigd Koninkrijk 20% is. Let op: als een auteur dezelfde catalogusprijs exclusief btw had ingesteld voor alle Kindle Stores die met euro werken, zijn die prijzen nu verschillend vanwege de verschillende btw-tarieven voor het primaire land van elke Kindle Store. Als een auteur bijvoorbeeld eerder een catalogusprijs exclusief btw van € 6,00 had opgegeven voor de Kindle Stores van Amazon.de, Amazon.fr, Amazon.es en Amazon.it, worden de catalogusprijzen inclusief btw nu respectievelijk € 7,14 (19% btw), € 6,33 (5,5% btw), € 7,26 (21% btw) en € 7,32 (22% btw).

Auteurs hoeven geen actie te ondernemen, maar we raden auteurs aan hun nieuwe catalogusprijzen inclusief btw te controleren op 1 januari wanneer deze wijzigingen van kracht worden, om te bepalen of ze hun prijzen willen updaten.

We denken dat het voor auteurs het beste is als hun prijzen exclusief btw zijn, en het lijkt ons ook beter dat ze hun gekozen royalty-opties kunnen blijven gebruiken. Als je wilt dat je boeken anders worden behandeld, neem dan contact met ons op met je feedback.

Met vriendelijke groet,
Het team van Kindle Direct Publishing